پنجشنبه ۲۶ مهر ۰۳

آرشیو تیر ماه 1403

اینجا پر از مطلب به درد بخور و معرفی های جذاب است

۵ بازديد
۰ ۰
آپ امپ (Operational Amplifier) که به اختصار اپ هم نامیده می‌شود، یک بلوک بنیادی در مدارات الکترونیکی آنالوگ است. وظیفه‌ی اصلی آن تقویت سیگنال‌های الکتریکی ضعیف است. آپ امپ‌ها از ترانزیستورها، مقاومت‌ها، خازن‌ها و دیودها ساخته شده‌اند و در یک مدار مجتمع (IC) قرار می‌گیرند. در این مقاله به صورت خلاصه در این باره صحبت می‌کنیم. اگر تمایل دارید که به طور  کامل به این مبحث آشنا شوید می‌توانید از مقاله تقویت کننده عملیاتی یا آمپ امپ که به صورت جامع و کامل در وبلاگ سایت لیون الکترونیک نوشته شده است را مطالعه کنید.

تقویت‌کننده عملیاتی یا آپ امپ چیست؟

تقویت‌کننده عملیاتی یا Operational Amplifier که به اختصار Op-Amp نامیده می‌شود، نوعی قطعه الکترونیکی است که به عنوان یکی از عناصر فعال مدار شناخته می‌شود. این قطعه به‌عنوان یک تقویت‌کننده ولتاژ با بهره بسیار بالا به کار گرفته می‌شود و نوعی محاسبه‌گر آنالوگ است که به منظور اجرای عملیات ریاضی در مدارها استفاده می‌شود.

تقویت کننده عملیاتی و قطعات الکترونیکی

 ساختار و عملکرد

تقویت‌کننده عملیاتی برای اولین بار در دهه ۱۹۴۰ معرفی شد و پس از ۲۰ سال در قالب مدارات مجتمع (IC) به کار گرفته شد. این تقویت‌کننده‌ها به مرور در حوزه مدارهای آنالوگ کاربردهای فراوانی پیدا کردند. آپ امپ‌ها معمولاً دو ورودی و یک خروجی دارند که ورودی‌ها به‌صورت تفاضلی عمل می‌کنند. یعنی تقویت‌کننده عملیاتی اختلاف ولتاژ ورودی‌ها را تقویت می‌کند.

یکی از ورودی‌ها منفی یا معکوس کننده (Inverting Input) و دیگری مثبت یا غیرمعکوس کننده (Non-Inverting Input) است. در ورودی منفی، پلاریته تقویت‌کننده برای سیگنال وارد شده منفی است و در ورودی مثبت، سیگنال وارد شده به‌صورت مثبت تقویت می‌شود.

 ساختار داخلی

ساختار تقویت‌کننده عملیاتی شامل مدارات پیچیده‌ای از مقاومت‌ها، دیودها و ترانزیستورهاست. این مدارات به‌طور کلی شامل یک مقاومت ورودی بسیار بزرگ (چندین مگا اهم) و مقاومت خروجی بسیار کوچک (چندین اهم) هستند. ولتاژ خروجی آپ امپ از حاصل تفاضل ولتاژ پایه منفی و پایه مثبت ضرب در عدد بهره آپ امپ به دست می‌آید.

کاربردهای تقویت‌کننده عملیاتی

از کاربردهای مهم این تقویت‌کننده در مدارهای الکترونیکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • تقویت سیگنال‌های AC و DC
  •  فیلترها
  • اسیلاتورها
  •  تنظیم کننده‌های ولتاژ
  • مقایسه‌کننده‌ها


 برخی تقویت‌کننده‌های عملیاتی پرکاربرد

  • LM324: دارای ۴ آپ امپ، کاربرد در مدارهای ربات مسیریاب.
  •  LM358N: دارای دو آپ امپ، مصرف توان کم، قیمت مناسب و بهره بالا.

 انواع مدارهای مبتنی بر آپ امپ

 1. تقویت‌کننده غیرمعکوس‌کننده: در این نوع مدار، ولتاژ ورودی به پایه مثبت اعمال می‌شود و پایه منفی به شبکه فیدبک اتصال داده می‌شود تا در خروجی فیدبک منفی ایجاد کند. 

 2. تقویت‌کننده معکوس‌کننده: در این نوع مدار، ولتاژ ورودی از طریق مقاومت به پایه ورودی منفی متصل می‌شود و پایه خروجی توسط مقاومت به پایه ورودی منفی وصل شده و شبکه فیدبک را تشکیل می‌دهد. 

 3. بافر: بافر به تقویت‌کننده‌ای با بهره ولتاژ برابر با یک و بهره جریان بالا گفته می‌شود.

 4. مدار جمع‌کننده: در این نوع مدار، با افزودن چند مقاومت به ورودی می‌توان مدار جمع‌کننده ایجاد کرد. 

 5. تقویت‌کننده تفاضلی: این تقویت‌کننده خروجی مدار به صورت حاصل تفاضل دو ترمینال ورودی است. 

 6. مدار انتگرال‌گیر: این مدار، شکل موج مربعی را به شکل موج دندانه اره‌ای تبدیل می‌کند.

 7. مدار مشتق‌گیر: این مدارها، شکل موج ورودی را مشتق می‌گیرند. 

 8. اشمیت تریگر: یک مدار تقویت‌کننده با فیدبک مثبت است که در ورودی آی سی‌ها برای تبدیل موج سینوسی به مربعی استفاده می‌شود. 
9. یکسو ساز دقیق: با استفاده از آپ امپ و دیود، نوعی یکسوساز ایده‌آل ساخته می‌شود. 

 ویژگی‌های تقویت‌کننده عملیاتی ایده‌آل

یک اپ امپ ایده‌آل دارای ویژگی‌های زیر است:
  •  بهره ولتاژ بی‌نهایت
  •  مقاومت خروجی صفر
  •  مقاومت ورودی بی‌نهایت
  • پهنای باند بی‌نهایت
  •  آفست ورودی صفر


در واقعیت، یک تقویت‌کننده عملیاتی هرگز نمی‌تواند این شرایط را داشته باشد، اما در فرکانس‌های کم، مدل واقعی به مدل ایده‌آل نزدیک می‌شود.

 مزایای استفاده از آپ امپ در رگولاتور ولتاژ

  • دقت بالا
  • افت کم
  • خروجی قابل تنظیم

 معایب استفاده از آپ امپ در رگولاتور ولتاژ

  •  پیچیدگی
  •  پایداری
  •  اتلاف توان


 سخن پایانی

در این مقاله سعی شد بهصورت کلی و خلاصه به سوالات متداول در خصوص کاربرد آپ امپ و انواع تقویت‌کننده‌های عملیاتی پاسخ داده شود. برای اطلاعات بیشتر با استفاده از منبعی که در ابتدای مقاله معرفی کردیم می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید.
۵ بازديد
این اولین مطالب آزمایشی وبلاگ من می باشد و به زودی حذف خواهد شد.
امروز ارتباط و تبادل اطلاعات نقش بسیار مهمی در رشد و فرهنگ مردم یک کشور و جامعه را دارد و وبلاگ یکی از راه های سریع انتقال اطلاعات و ارتباط مردم یک جامعه با هم می باشد .
شما به راحتی می توانید مطالب مورد علاقه , کارهای روزمره , علم و فرهنگ را در وبلاگ خود انتشار دهید و با سایر دوستان خود به گفتگو و تبادل نظر بپردازید .
۴ بازديد
این دومین مطلب آزمایشی وبلاگ من هستش و به زودی این متن حذف خواهد شد .
وبلاگ چیست ؟
وبلاگ یا وب‌نوشت که به آن تارنوشت، تارنگار یا بلاگ و به زبان انگلیسی(Blog) هم می‌گویند، وبلاگ حاوی اطلاعاتی مانند: گزارش روزانه، اخبار، یادداشت‌های شخصی و یا مقالات علمی مورد نظر طراح آن است. وبلاگ ترکیبی از دو کلمۀ «web» و «log» به معنای ثبت وقایع روزانه است .مطالب وبلاگ بر مبنای زمانی که ثبت شده گروهبندی و به ترتیب از تازه‌ترین رخداد به قدیم ارائه می‌گردد. نویسندهٔ ویلاگ، وب‌نویس یا تارنویس نامیده می‌شود و ممکن است بیش از یک نفر باشد، وب‌نویس به گزارش مداوم رویدادها، خاطرات، و یا عقاید یک شخص یا یک سازمان می‌پردازد. واحد مطالب در وبلاگ،پست است، معمولاً در انتهای هر مطلب، برچسب تاریخ و زمان، نام نویسنده و پیوند ثابت به آن یادداشت ثبت می‌شود. فاصلهٔ زمانی بین مطالب وبلاگ لزوماً یکسان نیست و زمان نوشته ‌شدن هر مطلب به خواست نویسندهٔ وبلاگ بستگی دارد. مطالب نوشته شده در یک وبلاگ همانند محتویات یک وب‌گاه معمولی در دسترس کاربران قرار می‌گیرد. در بیشتر موارد وبلاگ ها دارای روشی برای دسترسی به بایگانی یادداشت‌ها هستند (مثلاً دسترسی به بایگانی بر حسب تاریخ یا موضوع). بعضی از وبلاگ ها امکان جستجو برای یک واژه یا عبارت خاص را در میان مطالب به کاربر می‌دهند.